Energielabels

ENERGIEZUINIG ÉN COMFORTABEL

Wat is energielabel A?

Het energielabel geeft aan hoe zuinig je huis is. Een energielabel is verplicht bij het verkopen van een woning. Het is handig: je ziet in één oogopslag hoe energiezuinig je huis is. Energielabel A is het meest duurzame, oftewel het zuinigste, energielabel. Dit wordt aangegeven met een groene kleur. In een woning met energielabel A is goed nagedacht over manieren om energie te besparen. Denk aan een hr-ketel, isolatie en zonnepanelen. 

De voordelen van energielabel A

Een woning met energielabel A heeft verschillende voordelen. Je hebt namelijk een zeer energiezuinig huis. In een energiezuinig huis bespaar je energie, en dat zorgt voor een lagere energierekening. Zo bespaar je flink. Een energielabel A heeft meer voordelen. Denk aan de temperatuur in huis. Goede isolatie zorgt voor een lekker warm huis, zonder tocht en kou. Een woning met energielabel A is erg comfortabel. Én ook nog eens goed voor het milieu!

Wat zegt energielabel B over een huis?

Het energielabel is een letter van A tot en met G. Energielabels A en B zijn ‘groene’ energielabels. Een woning met energielabel B is comfortabel en zuinig met energie. Toch loont het om nog wat meer energiebesparende maatregelen te nemen voor extra zuinigheid en comfort. Bent u van plan uw eigen huis met energielabel B te verkopen? Een huis met groen energielabel wordt sneller verkocht en levert meer geld op. Ook dit voordeel kunt u vergroten door uw woning op te waarderen naar energielabel A.

Hoe comfortabel is een woning met energielabel B?

Energielabel B geeft aan dat een woning in vrijwel alle opzichten aan de moderne energievereisten voldoet. Zo zal een huis met energielabel B vrijwel altijd goed geïsoleerd zijn. Isolatie van de vloer, het dak en de spouwmuren en door het gebruik van dubbel glas betekent een lage energierekening. Het verschil is vaak zo’n 600 euro per jaar ten opzichte van huizen met een ‘rood’ label (E, F of G). Daarnaast is het huis aangenaam gelijkmatig verwarmd. Wist u dat vloerverwarming en vloerisolatie goed samengaan? Met warme voeten bent u minder snel geneigd de verwarming hoger te zetten. Zo bespaart u nog eens extra.

Hoe maakt u een huis met energielabel B nog zuiniger?

Nog meer energie besparen in een woning met energielabel B moet komen van kleine winstpunten. De belangrijkste besparingsmogelijkheden zijn immers al benut om aan het groene label te komen. Hebt u geen inspiratie hoe u nog kunt besparen? Het energielabel is meer dan een letter. Op het document staat uitleg waarom uw woning energielabel B verdient en wat u kunt doen om er energielabel A van te maken. Volg de tips op en vraag daarna een nieuw energielabel aan.